Dagje vrij. Het plan was om een ouderwets rondje te lopen naar Fransum en Piloersema, maar de brug over het kanaal is weer eens stuk, dus we blijven aan deze kant.
Miezerig maar het wordt snel zo'n beetje droog. Ik loop langs de Waddenzee, bij de Eemshaven. In de Rommelhoek zit een mooie groep strandleeuweriken. Bij de westelijke pier jaagt een jonge noordse stern. Even later gaat hij ook even op de pier uitrusten. Mooi gezicht. In de Eems zwemt een bruinvis voorbij. Hij komt meerdere keren met zijn rugvin boven water zodat ik hem ook op de foto krijg.
Met de auto rijd ik even de Emmapolder in. Plotseling gaan alle spreeuwen en kieviten de lucht in: een jagende sperwer. Die gaat op de grond zitten en ik kan hem van tamelijk dichtbij mooi bekijken en op de foto zetten.
Daarna nog even naar Ruidhorn. Boven een akkertje met onder andere veel uitgebloeide zonnenbloemen vliegt een grote groep putters rond, met daarin ook een paar andere vogels. Ik zie pas thuis wat dat zijn: huismussen...
route Eemshaven; route Ruidhorn; foto's; natuur
Rustig rondje door boswachterij Grolloo. Nieuw vlonderpad ten noorden van de tjasker wil ik natuurlijk even uitproberen. Weinig vogels, maar wel drie keer een blauwe kiekendief.
's Ochtends vroeg is het heel mistig, met code geel ("verkeersbelemmerende mist") en het hele noordoosten van het land met zicht van 100 meter. Ik vrees voor zo'n dag waarop de mist pas in de middag optrekt, maar daar is geen sprake van. Het wordt een prachtige dag met heel veel zon en hoge temperaturen.
Ik ben tegen half negen bij het Aekingerzand want daar zat gisteren een grijze wouw (zeer zeldzaam roofvogeltje). Het dier zat er aan het eind van de middag nog, en met die mist is die vast nog niet verdwenen. Als ik de Kale Duinen inloop komt de zon net op en de mist is al aan het verdwijnen. De grijze wouw laat zich snel zien want hij kiest blijkbaar steeds voor de hoogste toppen van kale dode bomen. Ik ben nog de enige, en ik kan dus op internet melden dat de vogel er nog zit. Dan zullen hier straks wel heel wat meer mensen op komen dagen.
Ik loop een stukje verder naar de Grenspoel. Het ziet er schitterend uit want het is windstil. Het meertje is bezaaid met kleine veertjes. Eerder hoorde ik al honderden ganzen uit deze richting opvliegen. Blijkbaar is dit voor de ganzen een populaire slaapplaats.
Verderop zit een klapekster op de top van een vrij hoge boom. Bij de grote uitkijktoren zie ik een jagende blauwe kiekendief. Iets verderop draai ik weer om en kom dan opnieuw in de buurt van de grijze wouw. Inmiddels zijn er heel wat meer belangstellenden gearriveerd. Men blijft op gepaste afstand. Na een tijdje vliegt de wouw even op en vliegt een stukje verder. Even bidden en dan duikt hij naar beneden en heeft blijkbaar iets te pakken. Even later zit hij weer bovenop een kale boom en lijkt daarbij een prooi te plukken.
Ik loop terug naar de auto en rijd naar de Peazemerlannen, dat was mijn oorspronkelijke plan. Daar is het ook mooi, maar een ijsgors die ik hier had willen zien krijg ik niet te zien. Wel weer strandleeuweriken en een mooie tapuit. Ik kom hier ook een man en vrouw tegen die ik vanochtend al bij de grijze wouw getroffen had (dat is toch een uurtje met de auto hiervandaan).
route Aekingerzand; route Peazemerlannen; foto's; natuur
Excursie met Birding Holland. Inclusief de gids zijn we met z'n achten. Een uitgebreid verslag vind je op de site van Birding Holland. Niet alle waarnemingen die de gids heeft gedaan heb ik ook gedaan...
Vanaf de veerboot zijn zoals altijd de eidereenden erg leuk, vooral als ze in een lange sliert achter elkaar aan vliegen, laag over zee. Ook twee vliegende middelste zaagbekken zijn fraai, maar voor foto's te ver weg.
We lopen vanaf de veerhaven langs de Waddendijk naar het westen. De roodhalsganzen zijn erg leuk. Eerst eentje op het wad, ver weg, die de gids opmerkt door de typerende roep. Die gans vliegt plotseling op en komt dan precies over ons heen gevlogen. Even later zit er nog een tweede roodhalsgans in de polder tussen tientallen brandganzen en rotganzen. In de polder zien we ook roeken, en die zijn eigenlijk heel zeldzaam op het eiland.
Rond de Waddendijk wemelt het verder van de graspiepers en overpiepers. Zo nu en dan vliegen er onder andere strandleeuweriken over - ook al aan het geluid herkend door de gids. Ik kan nog veel leren, vooral op het gebied van geluid. Een late tapuit die vlak voor ons op de dijk scharrelt herken ik ook zonder gids... We leren dat zulke late exemplaren vermoedelijk op Groenland gebroed hebben, en dat deze tapuiten de zangvogels zijn die tijdens de trek de meeste kilometers afleggen: van Groenland naar het oosten van Afrika.
Bij de jachthaven meent de gids een grote pieper te horen (zeer zeldzaam) maar het lukt niet om dit exemplaar goed te zien te krijgen. Ondertussen vliegt er wel een mooi mannetje blauwe kiekendief voorbij.
In de richting van het dorp zit een grote groep kauwen. Een paar hebben een witte nekband: noordse kauwen. Eentje heeft een heel brede lichte band, en ook een duidelijk afgescheiden voor- en achterkant van het hoofd: dat moet een russische kauw zijn. Terwijl we proberen die kauwen beter te zien (maar ze zitten veel te ver weg) is er in het slootje recht voor ons neus een ijsvogel actief. In een maisakker drentelen een paar witte kwikstaarten rond waarvan eentje duidelijk een stuk donkerder is: een rouwkwikstaart.
We steken daarna door naar de kwelder maar daar is het erg rustig. Ondertussen wordt er een mongoolse pieper (nog zeldzamer) gemeld zo'n beetje op de plek waar we onze wandeling begonnen, bij het begin van de Veerdam. Die willen we wel even meepikken maar er gaat nog geen bus die kant op en ook is er geen taxibusje beschikbaar dus we kiezen ervoor om terug te lopen. Maar die mongoolse pieper zien we helaas niet terug. Wel weer een mooie tapuit die opnieuw niet te beroerd is om voor ons te poseren.
Op de boot terug vliegen er een paar enorme groepen wulpen over. We zien ook twee keer een zeehondje, want een dagje Schier is zonder zeehondjes niet compleet.
Alweer een zonovergoten dinsdag. Met de fiets naar Adorp en daarvandaan met de bus naar Lauwersoog, net als eerder. Uitstappen bij de kazerne en langs Jaap Deensgat. Achter de vogelhut verdwijnt een zeearend achter het riet. Maar de persoon in de vogelhut heeft niets gezien. Heb ik me vergist? Even later komt de zeearend vanaf dezelfde plek tevoorschijn zodat ik niet meer hoef te twijfelen.
In het riet steeds baardmannetjes en ook een Cetti's zanger laat zich weer horen. Gesprekje met iemand op de fiets die ik al regelmatig ben tegengekomen. Ik kom hem in de haven opnieuw tegen en hij vertelt dat er een roodkeelduiker achter het oostelijke dijkje te zien moet zijn, heel dichtbij. Als ik daar kom blijkt de vogel het dijkje opgekropen te zijn en zit uit te rusten. Van zo dichtbij krijg je een duiker niet zo vaak te zien.
Bij het eind van de haven vliegt een paarse strandloper met een groepje scholeksters op. Even later zit hij op het eind van de pier. Dan loop ik weer terug en verder naar de veerhaven. Er is nog wat tijd voordat de bus terug gaat. Ook hier drentelt een paarse strandloper langs de waterkant. Maar het zou ook best dezelfde kunnen zijn.
Kort rondje voordat we naar Berlicum gaan voor de 92e (!) verjaardag van schoonmoeder. Het is grijs en mistig en zo nu en dan een beetje regen. Eerste kolganzen van dit najaar, maar nog geen kramsvogels bij de meidoornstruiken langs het Aduarderdiep.
De rest van het weekend ben ik alleen thuis met kleindochter N. want de anderen moedigen M. aan bij de Amsterdamse marathon. Leukste moment is zondag aan het eind van de middag is als ik N. weer naar huis breng. Ze is de hele weg aan het fantaseren, twintig minuten lang. "Jij woont niet in Aduard, jij woont in krokodillenbos. En dat is niet nep!". Mevrouw moet nog drie worden...
Met kleinzoon M. tot aan 't Stort, en terug.
Zonovergoten dag. Ik ben niet zo vroeg aan de kust want eerst naar de garage en wasstraat. De Peazemerlannan zijn weer fantastisch mooi. Ik zie al vrij snel een kanoet en een groepje van vijf strandleeuweriken. Erg leuk. Op de pier is niet zo veel te zien (hoog water). Het laatste stuk van de pier is ingenomen door honderden bergeenden en scholeksters.
Daarna de doodlopende dijk op. Hier is het ook rustig. Het wordt laag water, de eerste stukken wad vallen droog. Bonte strandlopers volop. En verderop weer veel scholeksters. Aan het eind van de dijk zitten een paar oeverpiepers. In de verte, in de richting van de uitwateringsluizen van Lauwersoog zie ik plotseling drie zeearenden die blijkbaar nogal druk zijn met elkaar.
Over het nieuwe bruggetje de kwelder op. Zo nu en dan opvliegende groenpootruiters. Ik hoor ook zwarte ruiters maar ik zie ze niet. Ook grote en kleine zilverreigers. Bij het oude grasdijkje (ijsvogel!) linksaf tot je niet verder kunt en dan rechtsaf naar de zeedijk. Goudplevieren en zilverplevieren en nog meer kleine zilverreigers. In de verte een jagende blauwe kiekendief.
Daarna even koffie tanken in de veerhaven en nog een rondje vanaf de haven en langs de camping (in de hoop op een roodhalsfuut die hier zondag was gezien). Geen bijzonderheden.
route Peazemerlannen; route Lauwersoog; foto's; natuur
's Nachts stormachtige wind uit het noordwesten, en geregeld buien. 's Ochtends is het niet veel beter al schijnt tussen de buien door de zon. Na het ontbijt toch maar even kijken in Lauwersoog of er nu wel wat meer zeevogels deze kant op vliegen. Onderweg krijg ik alvast een paar prachtige regenbogen te zien.
In de haven is de zee vrij wild. Maar de gehoopte bijzondere vogels laten zich nog niet zien. Heel in de verte wel steeds grote groepen eenden die naar het westen, tegen de wind in, vliegen. Het zijn toppers. Die overwinteren bijvoorbeeld in de Waddenzee langs de Afsluitdijk in enorme groepen. Blijkbaar hebben die toppers bedacht dat het vandaag een goede dag is om die kant op te vliegen, precies tegen de stormachtige wind in.
Er is ook een stoere kleine zilverreiger die zich ook al tegen de harde wind voortbeweegt. En even later ook nog twee rosse grutto's. Dan is het tijd om naar huis te gaan, want we gaan zo ook nog even bij de 4 mijl kijken.
Dagje naar Ameland. Boot van 7:15 uur, dus de overtocht is grotendeels in het donker, maar met een mooie zonsopkomst. Te voet langs Nes en naar de Noordzee. Onderweg leuke groep staartmezen. In de lucht steeds biddende buizerds, maar de ruigpootbuizerds die hier ook worden gezien de laatste dagen zie ik niet.
Aan zee is het gelijk veelbelovend met een drietal jan-van-genten en later nog een jan-van-gent. In de verte groepen voorbij vliegende zwarte zee-eenden, al is het voor mij nauwelijks te zien. Langs de branding natuurlijk leuke groepjes drieteenstrandlopers. En verder veel meeuwen, inclusief pontische meeuwen. Heel in de verte een opvallende verschijning, dat is geen gewone meeuw. Maar wat dan wel? Een kleine jager. Altijd leuk, maar wel erg ver weg.
Dan een stukje het binnenland in. Daar voel je meer van de wind die uit het zuidoosten komt. In de Buurderduinen een paar roodborsttapuiten. Dan weer het strand op en even later vliegen er twee roodkeelduikers voorbij. Er dobberen vrij ver achter de branding ook zwarte zee-eenden. Op het strand een noordse kauw.
Bij de Strandweg van Nes ga ik het duin weer over en terwijl ik op de bus sta te wachten zit er een hele groep vinken en kepen in de sparrenbomen. Pas mijn eerste keep van 2024!
's Ochtends direct als het licht wordt. Ook vandaag is het hier erg rustig. Bijtijds terug naar huis en de rest van de dag ben ik samen met mijn kleinzoon.
Nog eens met de zeevogelexcursie mee, dit maal vanuit Lauwersoog. Opnieuw zijn de voortekenen niet gunstig: al de hele week tamelijk mooi weer en wind uit oostelijke richtingen. Inderdaad zien we geen bijzondere soorten. Wel tamelijk veel zeekoeten en Jan-van-genten. Vooral de Jan-van-genten blijven leuk omdat ze zo dichtbij de boot komen en je ze dus goed kan (proberen te) fotograferen. Het zijn vandaag vaak jonge exemplaren (nog donkerbruin gekleurd).
Dagje naar Texel. Met de boot van half acht. Als ik voor de slagbomen sta te wachten kleurt de hemel al mooi oranje. Het wordt weer stralend weer. Op Texel ligt een dunne laag mist over de velden, mooi gezicht. Ik parkeer bij het huisjespark Sluftervallei en loop vandaar eerst maar eens naar het strand, paal 28. De zee is heel rustig. Een zeekoet en een roodkeelduiker laten zich toch even zien.
Ik kies al weer gauw voor een strandovergang en loop dan door de duinen in de richting van de vuurtoren. Veel vogelaars hier, zoals gewoonlijk in de herfst. Heel veel te zien is er nog niet. Bij de vuurtoren loop ik nogmaals het strand op, naar de branding (al verdient die die naam eigenlijk niet). Boterhammen opeten. In zee toch weer een zeekoet. Verder oostwaarts en dan langzaam zuidwaarts. Een paar duikende sterns. Ter plekke kan ik het niet goed zien, maar het zijn grote sterns. Ze duiken spectaculair.
Dan weer een stukje binnendijks en verder naar De Cocksdorp want daar wordt de laatste dagen steeds een grote grijze snip gespot (zeer zeldzaam). Maar daarvoor moet het eerst wat verder eb worden zodat er stukken van de zeebodem droogvallen. Op de eerste drooggevallen delen zitten gelijk veel tureluurs en grutto's. Ook een paar kanoeten. Langs de dijk voordat ik hier aankwam zat ook al een paarse strandloper. Wachten, wachten. Er zijn enkele tientallen belangstellenden. Plotseling is de vogel door iemand gezien en zie ik hem ook direct (en kan ik in mijn beste Duits aanwijzingen geven aan een Duits stel). De foto's zijn matig, vrij veel tegenlicht, maar toch aardig dat ik de vogel gezien heb. Tijd om terug te gaan.
Nog steeds volop zon. Eerst achter de kinderwagen met M. naar de uitkijktoren. Bij de buren in de voortuin zit een kolibrievlinder die met zijn lange tong de bloemen van stijf ijzerhard onderzoekt. Helaas geen fototoestel bij de hand.
Daarna ook nog even zelf naar de Onlanden voor een minirondje.
route Anna Borematoren; route Peizermade; foto's; natuur
Nog even een kort rondje na het vroege avondmaal omdat het zo prachtig helder en zonnig weer is.
Nog eens naar het Lauwersmeer. Zonder auto dus met de fiets naar Adorp en dan verder met de bus. De weersverwachting voor vandaag was in eerste instantie meer dan verschrikkelijk maar de vele regen blijft in de rest van het land hangen, hier in het noorden is het de hele dag droog. Zelfs de zon laat zich soms even zien.
Als ik bij de kazerne ben uitgestapt en via het Jaap Deensgat loop komt er al vrij snel een roerdomp mooi overvliegen. Verderop lopen een stel koereigers tussen de paarden, samen met meerdere grote zilverreigers. Ik tel uiteindelijk acht koereigers!
Ook weer Cetti's zangers. Vanaf het Jaap Deensgat naar Lauwersoog hoor ik deze soort op vier verschillende plekken! Een paar jaar terug was dat nog een echte zeldzaamheid in het noorden. Ook volop baardmannetjes en twee keer een ijsvogel. Aan zee is vandaag helemaal niets te beleven.